Dieta w walce z hemoroidami

Choroby dolnego odcinka układu pokarmowego takie jak hemoroidy, szczelina czy zakrzep brzeżny odbytu są dla wielu pacjentów źródłem codziennego bólu i dyskomfortu. Dolegliwości mogą być zarówno pojedynczym incydentem, jak również mogą przerodzić się w przewlekłą chorobę. Jeśli objawy takie jak: ból i pieczenie w okolicach odbytu, biegunki, zaparcia, problemy z wypróżnianiem lub krew w stolcu utrzymują się od dłuższego czasu lub często nawracają warto skonsultować się z lekarzem proktologiem. Diagnostyka oraz prawidłowo postawiona diagnoza pozwolą wdrożyć leczenie, które zniweluje codzienny ból i dyskomfort pacjenta oraz zapobiegną rozwojowi groźnego schorzenia. Siedzący tryb życia oraz nieprawidłowa dieta mogą nasilać dolegliwości i spowalniać zalecone przez specjalistę leczenie. Jak zatem powinna wyglądać dieta pacjenta borykającego się w chorobami odbytnicy i odbytu?

Woda i błonnik to podstawa

Podstawowym celem diety stosowanej w schorzeniach proktologicznych jest regulacja procesu wypróżnienia. W diecie pacjenta powinna pojawić się przede wszystkim odpowiednia ilość błonnika i wody. Produkty bogate w błonnik to przede wszystkim produkty pełnoziarniste np. kasze, otręby, suszone owoce, orzechy oraz niektóre warzywa np. ziemniaki i brokuły. Produkty bogate w błonnik pobudzają wydzielanie śliny, zapewniając lepsze trawienie pokarmu. Pobudzają ruchy perystaltyczne jelit, zapobiegając zaleganiu mas kałowych oraz wpływają na zwiększenie wchłaniania wody ułatwiając wypróżnianie i zapobiegając zatwardzeniom.

Dzięki częstszym wizytom w toalecie i stolcom oddawanym w mniejszych ilościach obniża się dyskomfort oraz ból odczuwany przez pacjenta. Jednak, aby błonnik mógł dobroczynnie działać w procesie trawienia potrzebna jest również odpowiednia ilość płynów. Najbardziej neutralnym i najlepszym płynem, który powinniśmy spożywać jest woda. Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu powinnyśmy wypijać co najmniej 1,5 litra wody, pitej małymi porcjami przez cały dzień.

Czego unikać?

Z diety pacjenta proktologicznego powinny zostać wykluczone produkty drażniące odbyt oraz spowalniające lub zaburzające prawidłową prace jelit. Do produktów drażniących zalicza się przede wszystkim potrawy ostre, kawę, cytrusy, słodycze oraz alkohol. Produkty te, podrażniając ściany odbytu, utrudniają wypróżnianie oraz sprawiają, że jest ono bolesne dla pacjenta. Na układ pokarmowy negatywny wpływ mają również spożywane, zwłaszcza w dużych ilościach, produkty pszenne (chleb, makaron, wyroby garmażeryjne) oraz potrawy przygotowane na głębokim tłuszczu. Czujność pacjenta powinna wzbudzić chęć sięgnięcia po środki przeczyszczające. Preparaty takie, gwarantujące przez producentów szybkie rozwiązanie problemów, mogą podrażnić błony jelita oraz odbytu. Decyzję o konieczności zastosowania jakiekolwiek leku oraz o długości terapii powinien podejmować lekarz. Preparaty stosowane niezgodnie z zaleceniami lub pomimo przeciwwskazań mogą rozleniwić układ trawienny lub wyrządzić w nim dodatkowe szkody.

Warto pamiętać

Spożywanie błonnika i wody oraz unikanie drażniących produktów to nie wszystkie zasady, które pomogą wyregulować pracę jelit i usprawnić proces trawienia. Warto pamiętać, aby nasz codziennie jadłospis składał się z potraw jak najmniej przetworzonych oraz produktów jak najbardziej urozmaiconych. Smażenie na głębokim tłuszczu zaleca się zastąpić gotowaniem na parze lub pieczeniem. Posiłki warto podzielić na kilka mniejszych, a do każdego dodać porcję świeżych warzyw lub owoców. Poczucie zawstydzenia często przewyższa dolegliwości bólowe pacjentów. Bagatelizujemy problemy, które są dla nas krępujące, powodując nasilanie objawów i rozwój choroby. Lekceważenie problemów proktologicznych lub zaleceń lekarskich może mieć poważny wpływ na kondycję dolnego odcinka układu pokarmowego, dlatego jeśli zauważymy u siebie niepokojące objawy warto skonsultować się ze specjalistą i wdrożyć leczenie w początkowym okresie choroby.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *